пятница, 20 января 2012 г.

Свій або чужий?


Сьогодні колекторські агентства і юрфірми працюють по поверненню боргів за певний відсоток,як правило   від 5 до 50%  від суми долга. Вартiсть такої роботи залежить від ряду параметрів боргу, таких як розмір і термін заборгованості, і в середньому вона коливається в діапазоні 17-20% від суми стягнення.

Але щоб оплачувати послуги хорошого корпоративного юриста, теж доведеться розщедритися. При цьому крім щомісячного окладу співробітникам прийнято платити бонуси за представництво у суді і відсотки від виграних справ. Іноді ця сума з урахуванням часу, що потрібен від подачі позову до виписки виконавчого листа, виявляється вище розміру винагороди, яка запитує колектор зі сторони. До того ж ці фірми часто беруть оплату "по результату".

Незважаючи на всі переваги все ж таки працедавцi схиляються  таки на користь внутрішніх фахівців.

Причина, по якій завдання по стягненню заборгованості більшість компаній воліють доручати своїм співробітникам, лежить у площині етики бізнесу. Повернення боргів - питання дуже тонке і витончене. Воно безпосередньо пов'язано з репутацією компанії на ринку, а також її взаєминами з клієнтами і партнерами. Саме тому рішення таких специфічних проблем можна довірити тільки перевіреним людям, якими саме і є корпоративні юристи компанії.

У корпоративного юриста для претензiйно-позовноi  роботы, звертають увагу на його освіту і досвід. Зокрема, для повноцінної участі в процесах їм необхідно знання цивільного і цивільно-процесуального законодавства, механізму розрахункових операцій, а також мати навички правильної оцінки і підбору первинних документів для ефективного захисту позиції в судi.Однако часом на перший план у роботодавця виходять особисті якості - успішний кандидат повинен викликати довіру. Керівник компанії хоче бачити зовні активного, відкритого, що розташовує до спілкування, здатного перетягнути опонента на свою сторону, юриста. І роботодавець акцентує увагу на тому, що йому потрібен не просто знавець права, але людина з певним характером.
Такий підхід досить поширений, оскільки корпоративний юрист є не просто співробітником, він практично соратник керівника компанії. Юриста беруть з собою на переговори, він враховує правові нюанси складання договорів і безпосередньо взаємодіє з ключовими клієнтами. Такого фахівця вводять в курс справи компанії на глибокому рівні, і він, як ніхто інший, повинен розуміти, що є компанії-боржники, з якими його організації належить працювати ще багато років. Завдання такого фахівця - намагатися повернути кошти позасудовими методами, без шкоди для взаємин партнерів.

Борги давніх контрагентів часто формуються в силу об'єктивних фінансових обставин - підвищення ставок на кредити в банках, глобальні кризи в світі, законодавчі зміни, крадіжки і т.д. І якщо керівник зацікавлений у тому, щоб делікатно вирішити проблему неплатежів, то доручає справу людині, який знає ситуацію фірми і її партнерів зсередини. У партнера може наступити важкий період, до якого слід поставитися з розумінням. Корпоративний юрист про такі речі завжди інформований. Сторонній чоловік, не знаючи всієї специфіки взаємин між двома компаніями, сам того не бажаючи, може нашкодити партнерським відносинам.

Внутрішній юрист, пропрацювавши певний період часу в компанії, знайомий не тільки з положенням справ, але і з точкою зору своїх керівників на ту чи іншу ситуацію. У сторонніх організацій переваги такого немає. Крім того, колекторські агентства націлені на вирішення питання протягом короткого періоду часу, протягом якого близько дізнатися людей і компанію практично неможливо. При цьому їх співробітники найчастіше знайомляться з ситуацією "на папері" і за розповідями співробітників, корпоративні юристи особисто спілкується з багатьма контрагентами. Вони можуть застосувати свої дипломатичні і психологічні здібності в питаннях повернення боргів, оскільки знають особливості тієї або іншої людини. Свій юрист завжди відчуває, в якому разі можна щось вимагати, а в якому буде досить попросити.

Юрист з боку може залучатися в трьох випадках. 

По-перше, коли справа досить заплутана, судовий розгляд з боржником йде дуже щільно і штатний юрист просто запустить свої поточні справи в умовах такого судового цейтноту.

 По-друге, коли з боку відповідача сильно тиснуть добре підковані адвокати, впоратися з якими своїми силами не виходить. 

По-третє, якщо мова йде про вузькоспеціалізованому питанні, а штатний юрист не володіє достатнім досвідом.

Дрыга.

Дрыги:

Лидия Васильевна 1954 г р,

Леонид Васильевич 1950 г р

Начальник Уголовного Розыска.