воскресенье, 2 октября 2011 г.

Как поступить если вам не выплачивают заработную плату?

«Работаю в частной фирме по производству кондитерских изделий, зарплату задерживают несколько месяцев, работаем без трудового договора, больничные и сессии не оплачивают (учусь заочно на последнем курсе вуза). Директор просит справку о том, что я не получаю стипендию. Зачем ему такая справка и как требовать выплат денег?» 

Відповідно до ст. 24 Кодекса законів про працю України трудовий договір може бути укладений як у письмовій формі так і оформленням наказу (розпорядження) про прийняття на роботу. Крім того, трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи (тому, у випадку, якщо громадянин не оформлений на роботу, його колеги зможуть підтвердити, що він фактично є працівником). 

Ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. N 108/95-ВР зазначено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Ст. 34 цього Закону передбачено, що у разі затримки виплати зарплати роботодавець зобов’язаний компенсувати працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Крім того, чинним законодавством України передбачена наступна відповідальність за порушення строків виплати заробітної плати: 

- Ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення: у разі порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягне за собою відповідальність у розмірі від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1700 грн.);

- Ст.. 175 Кримінального кодексу України: безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн. до 17000 грн.) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Враховуючи вищевикладене, я раджу громадянину звернутися до органів прокуратури із відповідною заявою про порушення кримінальної справи проти директора даного підприємства щодо затримки (невиплати) заробітної плати.
Щодо довідки про неотримання стипендії я можу лише сказати, що даний документ ніяким чином не може впливати на порядок виплати заробітної плати та, відповідно, її розмір. 
Права и обязанности прокуратуры.

Нормативная база:

Закон Украины
от 05.11.91 г. № 1789-ХІІ «О прокуратуре» .

Прокуратура имеет полномочия обращаться в суд с заявлениями о защите прав
и законных интересов граждан, государства, а также предприятий и других юридических
лиц. К сожалению, этой возможностью прокуратуры пользуются не очень часто, хотя она
позволяет начать судебное дело (гражданское, хозяйственное,
административное,уголовное) тогда,
когда лицо, права или интересы которого нарушены, не может (или не хочет) обратиться
в суд
самостоятельно.


Что делать если прокурор зажрался.